Kutatás-fejlesztés

2018-2021 közötti fejlesztési projektünk:

JiDebugPlus
Egy rendkívül izgalmas kutatás-fejlesztés projekt keretében kifejlesztünk egy új terméket, amely teszt vagy akár éles környezetben is képes rögzíteni egy program futását. A rögzítés célja hogy - utólag - egy program menete minél pontosabban rekonstruálható legyen, ezáltal a hibakeresés, debugolás elválhat a végrehajtástól.
A hibák bekövetkezésekor, vagy hiba gyanúja esetén nincs más tennivaló, mint a megfelelő vizsgált bemenetre lefuttatni a teszteseteket, majd ezután bármikor elemezhető az eredmény. A rögzített folyamatból kideríthető az osztályok, metódusok egymás utáni futása, valamint az is, amikor egy folyamat új node-ra kerül át, vagy új szálon folytatódik.
A fejlesztés eredményeként vizsgálhatóak és kiértékelhetőek lesznek:

  • A lokális változók és osztályváltozók értékei
  • A metódusok bemenő paraméterei és visszatérési értékei
  • Továbbdobott és lekezelt exception-ök előfordulása

Az eddig elkészült, vagy tesztelés alatt álló fejlesztések:

Analyse JET, egy Java alapú szoftverelemző eszköz.
Egy statikus analizátor, amely a program futtatása nélkül szolgáltat nélkülözhetetlen információt Java programnyelvű kódról és annak összefüggéseiről. Ez az eszköz több új, nagyon korszerű technológia ötvözésével egyedülálló programértésre képes. Ennek megvalósítására három cég (4D Soft Kft - Budapest, ITP Systeme GmbH – München és Qualysoft GmbH – Bécs) konzorciumot alkotva elnyert egy Horizont 2020 EUROSTARS pályázatot, amely két év alatt másfélmillió euróból valósult meg. A termék sikeres kifejlesztése után Düsseldorfban a JCON2018 konferencián mutattuk be nagy Java közösség előtt.

Manapság a programok egyre bonyolultabbak, méretük is egyre nő. A nagy rendszerek már több tízmillió sor kódot tartalmaznak. Nincs olyan fejlesztő, aki ezt egymaga átlátná. Természetes, hogy kellenek eszközök, amelyek segítenek a kód megértésében. Ehhez intelligens keresésre van szükség úgy, hogy az eredmények azonnal elérhetők kell, hogy legyenek. Azonban még ez is kevés! A programban nagyon sok az összefüggés. Egyes kódrészek hatnak más kódrészekre, és ha módosítjuk a programot a hatások is módosulhatnak. Különösen nagy problémát okozhatnak a nem várt hatások, amelyeket éppen azért, mivel nem tudunk róluk, nem is teszteljük. Nem szerencsés, ha az ebből fakadó hibát a felhasználó találja meg. Az Analyse Jet erre a problémára nyújt egy minden eddiginél hatékonyabb megoldást.

A pályázat 2016.10.01-től 2018.10.31.-ig tartott. A termék ingyenes verziója az www.impacttracer.de honlapról letölthető.

A pályázat megnevezése: “Célorientált statikus analizátor Java programnyelvre a Java technológiákkal együtt”

Az ETICS és az ETICS2 projekt a genfi nagy hadronütköztető hatalmas adatmennyiségének feldolgozását biztosító EGEE projekt minőségbiztosítása érdekében indult. A feladat a CERN nagy számításigényű fizikai alkalmazásai számára build és teszt szoftver fejlesztése volt. A 4D Soft Kft feladata a webes Build Portál tesztelési alrendszerének fejlesztése, nyílt forráskódú teszteszközök pluginként való integrálása valamint tesztelési módszertanok kidolgozása volt.

Vissza